Fair Trade run by women

 

Plaids en Shawls uit Ethiopië en Nepal. Prachtige kwaliteit en gemaakt door Fairtrade bedrijven.

Bericht van Sabahar, de leverancier van de shawls uit Ethiopië

May 11th is Fair Trade Day

Happy Fair Trade to you all! Did you know that 52% of Fair Trade companies globally have women as the CEO? This is compared to 9% of conventional businesses. As Mothers’ Day and Fair Trade day fall so close together, we can’t help but take a moment to celebrate women leaders who care about their employees as they do their families. At Sabahar, 60% of our employees are women, 60% of our Management Team positions are held by women and our General Manager and Founder is a woman!  Sabahar could not exist without the support and advocacy of our customers and buyers who are working to educate the world about how to buy ethically made, environmentally sustainable products. We really appreciate all the support we receive to help empower the women who work with us.

Happy Mother’s Day, Moederdag

For all of you who are celebrating on May 12th, may the day be filled with love and gratitude. Sabahar employs  many working mothers- struggling to find a way to make the world better for their children. We see, first hand, how steady  and fair employment is the foundation to thriving families, children educated and mothers empowered! Here is to all the moms out there. Thank you for doing all that you do for your children and being great role models for the future generations.

Link naar Webshop 

plaiderFair Trade run by women

Girls to school: always. (Plaids & Shawls steunt het goede doel)

Benefietconcert voor het goede doel

Afgelopen weekend (15 maart 2019)  is er een benefietconcert geweest in Gorssel. Het concert werd, evenals vorig jaar verzorgd door Trio Pascopa.
Het trio (alledrie van Jeugdorkest Nederland) bestaat uit:

Viool: Stijn van Uffelen
Altviool: Ester Potjes
Cello: Tjeerd Broerse

Vorig jaar was het goede doel het ondersteunen van vrouwen in Nepal. Dit jaar ging de opbrengst naar Uganda:

Bouw washrooms voor meisjes in Kibinge-Uganda

Voor het clubjaar 2018-2019 hebben wij, de Soroptemisten Deventer, ervoor gekozen de bouw van nieuwe washrooms te ondersteunen. Persoonlijke hygiëne is een groot probleem op scholen in Uganda. Toiletten zijn vaak in een slechte staat. Er ontbreken washrooms voor meisjes om zich te verschonen tijdens de menstruatie. Hierdoor is er veel verzuim. Gelukkig zijn scholen en ouders begonnen om deze problemen aan te pakken. Met het project “Girls to school: always!” geven wij hen daar ondersteuning in. Op weg naar een schone en veilige school voor kinderen in Uganda.

Plaids&Shawls heeft haar produkten tegen inkoopprijzen beschikbaar gesteld en we zijn blij dat we dit project hebben mogen ondersteunen. De bezoekers hebben in grote getale de plaids en vooral shawls gekocht en de netto opbrengst gaat naar de bouw van de washrooms in Uganda. Soroptemisten in Deventer bedankt!!

Peter van den Hengel

Plaids&Shawls Deventer.

Plaids en Shawls

Washrooms for women

 

plaiderGirls to school: always. (Plaids & Shawls steunt het goede doel)
Ambachelijk gemaakts shawls

Ambachtelijk en Authentiek

Ambachtelijke en authentiek

Ambachtelijk gemaakte shawls. Onze producten van plaids en shawls zij op een ambachtelijke en authentieke manier gemaakt. Maar wat houdt dat nou eigenlijk in?

De woorden ambachtelijk en authentiek hebben veel met elkaar te maken. Ambachtelijk betekent dat het product op de orginele of traditionele manier gemaakt wordt. Authentiek betekent eigenlijk hetzelfde maar mag het geen vervalsing zijn van een orgineel  of traditioneel product zijn.

Deze twee uitgangspunten vinden wij heel belangrijk. Dit betekent namelijk dat het product van een eerlijke en goede kwaliteit wordt gemaakt. De productie is lokaal en de weefsters verdienen er een eerlijke prijs aan.

Als u ook een voorstander bent van deze belangrijke punten kijk dan eens op onze website Plaids&Shawls of kom gezellig langs aan Nieuwe Markt 40 te Deventer.

Kijk ook op de website van onze leveranciers Sabahar en Happy Women Handicraft.

 

plaiderAmbachtelijk en Authentiek

Nieuwe online shop Plaids en Shawls

Nieuwe online shop Plaids en Shawls 

 

Beste mensen,

Achter de schermen zijn wij al een paar weken bezig met de vernieuwing van onze website.

Dit doen wij in samenwerking met de webdesigner Best4u uit Zutphen.

Hierdoor zal onze website nog makkelijker te vinden zijn en gebruiksvriendelijker worden.

Wij kunnen niet wachten tot dat we daadwerkelijk overgaan op het nieuwe design.

Hieronder ziet u alvast een kleine sneak peak van het nieuwe keuze menu van onze 4 produkten.

Hopelijk zijn jullie net zo enthousiast als wij. Wij houden jullie op de hoogte.

 

Met hartelijke groeten,

 

Peter van den Hengel

Plaids & Shawls

 

shawls online shop

Sneak peak nieuwe website, keuze menu

plaiderNieuwe online shop Plaids en Shawls

Wintermode 2019

Rode shawls. De Wintermode van 2019.

Knustijd. Lekker relaxed naar binnen of naar buiten in de kou. Warme outfits met een lekker warme shawl erbij.

Wintermode 2019 volgens de Margriet: veel rode en grijzen kleuren. Bij een trui, muts of jas hoort natuurlijk een mooie shawl van Plaids&Shawls.  We hebben deze kleuren in allerlei tinten op voorraad.

Kijk op: rode shawls

 

 

 

Shawls, wintermode 2019

Shawls, wintermode 2019

 

Wintermode 2019 Shawls

Wintermode 2019

plaiderWintermode 2019

Shawls van Merinowol

Merino Wol: Diervriendelijke Wol

 

Merino wol: Het is winter dus hoog tijd om jezelf te trakteren op een lekkere warme wollen sjaal van merino wol!

Een warme sjaal, een zachte trui of een heerlijk vest maak je met merino wol. Merino wol is afkomstig van het merinoschaap, dat geprezen wordt door de kwaliteit van zijn wol. De wol heeft een zeer fijne en zachte structuur en is ideaal voor een shawl omdat het niet kriebelt en irriteert.

Het merinoschaap is één van de bekendste schapenrassen ter wereld en is dan ook in alle windstreken te vinden.  Het is het meest voorkomende schapenras ter wereld en wordt over het algemeen geprezen voor de kwaliteit van de wol.

Er zijn zowel vlees- als wolmerino’s. Het schaap is het bekendst om zijn wol. Dankzij de vele huidplooien produceert één schaap wel vijf kilo wol per jaar.

Het merinoschaap blinkt niet alleen uit in de hoge wolproductie, maar dus ook in de bijzondere kwaliteit van die wol. Per vierkante centimeter groeien bij een merino tien keer zoveel haartjes als bij een gemiddeld ander schaap. De wol heeft een zeer fijne structuur en is daarom zeer geschikt voor tal van toepassingen. Zo wordt het gebruikt voor gordijnen of om te vilten, maar het is ook erg bruikbaar voor kleding en shawls omdat de stof niet kriebelt.

Geschiedenis van Merino wol

Van oorsprong komen de merino’s bij een kleine Berberstam uit Noord-Afrika (Marokko) vandaan. Aan de Moren is het succes van het merinosschaap te danken. Toen zij in Spanje heersten hebben zij de ‘Mesta’ opgericht, een soort gilde van schapenboeren die het fokken van schapen in goede banen moesten leiden.

De Spanjaarden kruisten deze met Spaanse schapen, wat uiteindelijk geresulteerd heeft in het nu bekende schapenras. In de middeleeuwen werd het merinoschaap als exclusief Spaans gezien en werd het cadeau gedaan aan hooggeplaatste gasten.

In 1519 namen Spaanse troepen de merinoschapen voor het eerst mee de landsgrenzen over. Vanaf die tijd werden steeds meer schapen geëxporteerd. Het schapenras is nu verspreid over de gehele wereld.

Onze wollen shawls uit Ethiopië zijn gemaakt van 100% zijde merinowol. Wilt u een bijzonder fijn dragende shawl, probeert u dan een shawl uit Ethiopië van Plaids en Shawls. Kijk op Plaids&Shawls

Merino Wol

Merino schaap

 

 

 

plaiderShawls van Merinowol
Yogadeken

Onze Plaid als Yogadeken

Yogadekens

Yogadeken. ideaal als omslagdoek om lekker warm te blijven in de koude winterdagen, als sprei voor op bed en natuurlijk voor bij de Yoga. Namaste! Je kan de plaid ook gebruiken om de woonkamer een beetje sfeer te geven. Vooral de vrolijke gekleurde plaids met strepen geven een colorboost in de woonkamer tijdens de koude donkere dagen.

Yogadeken

Veel mensen gebruiken onze plaids als Yogadeken. Ze zijn warm en heel licht van gewicht. Dus je kunt er heerlijk je oefeningen op doen maar ook onder liggen of als omslagdoek gebruiken tijdens de pauze.

Warm

Plaids en shawls lijken bijna onmisbaar tijdens de herfst en winter, omdat bijna iedereen wel met een shawl of plaid loopt. Je zou bijna zeggen dat het een musthave begint te worden. En iedereen heeft vast wel een favoriete plaid of shawl. Als u een plaid of shawl van ons voelt, wilt u niets anders meer. De plaids  zijn van de Yak en ook nog eens handgemaakt uit Nepal. De plaid is heerlijk warm, lekker zacht, licht in gewicht en soepel om hem om je heen te slaan.

Interieur

De plaid is beschikbaar in verschillende kleuren. Zoals de plaid wit met oranje strepen, plaid wit met blauwe strepen etc, maar ook plaid bruin met blauwe strepen, plaid geel met rode en groene strepen, plaid groen met roze strepen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Op de website kunt u de rest van de plaids bekijken, want we hebben maar liefst 34 verschillende kleuren staan.  Genoeg keus! En als u de plaid (110×210 cm) te groot of te klein vindt,  hebben we ook verschillende kleuren woondekens (120×240 cm), shawls (40×180 cm) of grote shawls (80×180 cm) waar u uit kunt kiezen. Er zal vast wel een plaid, shawl, of woondeken tussen staan die bij u past!

Dus u kunt gerust door de verschillende kleuren en maten scrollen en voor u het weet ligt u heerlijk warm op of onder een Yogadeken.

Webshop

Facebook 

plaiderOnze Plaid als Yogadeken

Kerstmis in Ethiopië

Kerstmis in Ethiopië

Beste mensen,

dit bericht kregen we van onze leverancier, Sabahar uit Ethiopië. Het (orthodoxe) kerstfeest is daar altijd een aantal weken later dan bij ons.

Geen kerstman en het is niet het belangrijkste feest van het jaar. Dat geldt voor meerdere orthodoxe religies. Maar toch, het wordt ook gevierd.

Met hartelijke groeten,

Peter

Plaids & Shawls

Happy Orthodox Christmas

Christmas in Ethiopia is celebrated on the 7th of January. On this day, Orthodox Christians will be breaking their 45 day fast. They will not have eaten any meat or dairy for 45 days, so they eagerly await the Christmas feast.

Millions of Orthodox Christians will go to Church on Christmas day in their beautiful white, Ethiopian outfits. All of the clothing is hand made by weavers throughout the country. Each white outfit will be adorned with different intricate designs at the edging.

People will attend Church in the morning and then go home to celebrate with their families. They will have a feast of all different kinds of Ethiopian stews. There will be a lot of meat served! The most traditional food to eat on Christmas is ‘Doro Wat’. It is a stew made of slow cooked onions and berbere spice. They add a bit of chicken and an egg to complete the dish.

In some areas of the country, children will play a game called “Egena Chawata”, which directly translated, means “Christmas Game”.  It is a game played with sticks and a ball, somewhat like Western field hockey. The elders gather around to watch and judge the game.

Christmas is a religious holiday in Ethiopia. No presents are exchanged, nor are their decorations and Santa does not come. There are other holidays in the year that are more colorful and public, but Christmas is one of prayer, food and family.

In observance of the holiday, Sabahar’s workshop will be CLOSED on Monday, January 7th, 2019.

plaiderKerstmis in Ethiopië

Zijde uit Ethiopië

Zijde uit Ethiopië

Zijden shawls. Plaids en Shawls is onlangs gestart met de verkoop van zijden shawls. Graag geven we wat uitleg over de achtergrond van deze shawls.

Ons assortiment zijden shawls is gemaakt van de Eri-zijde uit Ethiopië. Er zijn verschillende soorten zijde in Ethiopië: Eri, Moerbei en Tussar zijde. Elke van deze soort is uniek in zijn schoonheid. Het grootste gedeelte de in Ethiopië geproduceerde zijde is Eri-zijde. Dit is een ‘wilde’ zijde soort. De zijde die wordt geproduceerd heeft een ruwe, organische uitstraling.

Zijden Shawls

Zijde uit Ethiopië

Kweken van zijde

Het kweken van zijde is gemakkelijk maar kost veel tijd. Kleine rupsen worden in een periode van 45 dagen gevoerd en gevoed totdat ze in hun cocon wikkelen. Deze cocons zijn gemaakt van mooie stevige vezels die wij zijde noemen. Sommige van deze cocooning-poppen worden overgelaten om in motten te veranderen. Deze motten leven slechts vijf dagen, paren, leggen eieren en sterven vervolgens. De levenscyclus begint dan opnieuw.

Training van zijde-boeren

Onze leverancier leidt de boeren op om zijde te produceren. Hun eigen zijde-specialist gaat het land door en traint de zijde-boeren om een goede kwaliteit zijde te telen. En de leverancier koopt de Eri zijde van deze boeren weer op. Door dicht bij de boeren te blijven en ze te trainen, kun je spreken van een hechte samenwerking. Het is tevens een manier om de kwaliteit te controleren en te borgen. In totaal koopt Sabahar, onze leverancier, van meer dan 50 plattelandshuishoudens.

Zijdeproductie is een deel van het inkomen voor verschillende huishoudens. Wat verdient wordt met de zijde productie wordt bijvoorbeeld weer geïnvesteerd in gezondheidszorg en onderwijs voor de kinderen. Dit gebeurt vaak middels een coöperatie, een samenwerkingsverband van boeren.

Zijden shawls

Vandaag de dag is onze leverancier Sabahar nog steeds de pionier van lokale zijde. Het is één van de weinige bedrijven die textiel produceert voor de export. Door van deze leverancier te kopen, worden de lokale ondernemers en bewoners geholpen een bestaan op te bouwen.

Hopelijk hebben wij u iets bijgebracht over zijde en de achtergrond van uw zijden shawl.

zijden shawls

zijden shawls

 

Met hartelijke groeten,

Peter van den Hengel

Plaids en Shawls

plaiderZijde uit Ethiopië

Shawls uit Ethiopië. (NIEUW)

Shawls uit Ethiopië.

Plaids & Shawls blijft groeien en u kent ons al van de plaids en shawls uit Nepal. We zijn trots dat we een nieuwe rechtstreekse samenwerking met het bedrijf Sabahar uit Ethiopië zijn opgestart. Een nieuwe samenwerking met 3 nieuwe serie shawls zullen binnenkort bij ons te koop zijn.  De planning is om de nieuwe shawls uit Ethiopië volgende week op onze site te tonen. Het is een collectie luxe shawls uit Ethiopië gemaakt van zijde en linnen. De eerste zending is binnen en ze zijn prachtig.

Shawl uit Ethiopië

Shawl uit Ethiopië

Fairtrade leverancier

Sabahar is een fairtrade bedrijf die streeft naar respectvolle, ethische en duurzame werkmogelijkheden voor ambachtslieden in Ethiopië.

Dankzij de mogelijkheid om producten van Sabahar aan de internationale markt te verkopen, worden er honderden mensen ondersteund om genoeg te verdienen om er van te kunnen leven.

Medewerkers van Sabahar werken onder goede werkomstandigheden en met een vast contract.

Zo werken ze onder andere een legaal aantal uren per week, verdienen gemiddeld meer dan 250% dan bij een gemiddeld bedrijf, bouwen een pensioen op, krijgen betaald vakantieverlof, zwangerschapsverlof en medische zorg.

Ethiopie Shawls

met de hand wol spinnen

Sabahar produceert uniek ontworpen, handgemaakte katoenen en zijdetextiel.

Naast shawls maken ze ook tafellinnen, kussens, plaids en handdoeken.

Geïnspireerd door eeuwenoude weeftradities uit Ethiopië, maakt Sabahar prachtige handgemaakte shawls die lokaal geproduceerd worden van zijde en wol.

Alle producten zijn helemaal met de hand gemaakt,van het draaien van de draad tot het weven van de stof.

De vaardigheden van de Ethiopische vakmensen en hun moderne ontwerpen resulteert in prachtige handgemaakte creaties. De focus die Sabahar heeft op eenvoud en zuiverheid van de grondstoffen en processen, maakt dat deze leverancier perfect past bij Plaids en Shawls. We hopen dan ook een langdurige samenwerking met Sabahar aan te gaan.

Shawls uit Ethiopië. Wij hopen dat jullie net zo enthousiast zijn als wij.

Met hartelijke groeten

Peter van den Hengel

Plaids & Shawls

Facebook 

plaiderShawls uit Ethiopië. (NIEUW)

Showing 1–10 of 31 results