Aanrader

Aanrader

De Yak wordt ook de bromrund genoemd.

De Yak. Een prachtig beest die leeft in de Himalaya gebergte. De vacht van de Yak wordt gebruikt voor onze plaids, shawls en woondekens. De wol is heerlijk zacht, lekker warm en isoleert goed. Perfect voor de koude winteravonden om lekker warm in weg te kruipen en ook tijdens de frisse zomer avonden kan het nog wel eens fris zijn. Yakwol kriebelt ook niet dus daar heeft u ook geen last van. Daarom is een product van dit materiaal een echte aanrader.

 

Webshop Plaids&Shawls

Facebook Plaids&Shawls

plaiderAanrader

De Yak

De Yak

Zoals vele al wel weten zijn onze plaids, shawls en woondekens gemaakt van Yakwol. Maar wat voor dier is de Yak eigenlijk en waar leeft de Yak? Hierover vertel ik jullie meer in deze blog. Lees lekker verder!

Kenmerken  

De Yak is een bromrund en leeft in Centraal-Azië. In de paartijd maken ze wel bromgeluiden vandaar dat het ook wel de bromrund wordt genoemd. Ze leven in de Himalaya en Tibet. Wilde Yaks kunnen tot wel 3,25 meter lang worden en kunnen ongeveer 1000 kilo wegen. De koeien zijn kleiner, die wegen rond de 350 kilo. Wilde en tamme Yaks hebben een behaarde kop en de vacht die de grond soms wel kan reiken beschermt hen tegen de kou tot wel -50 Celcius. Tamme Yaks bestaan in verschillende kleuren zoals rood, bruin, wit, zwart of gevlekt. De wilde Yak is zwart-bruin van kleur. De hoorns kunnen tot wel 1 meter lang worden en steken naar buiten toe. De hoorns van de koeien zijn kleiner en onregelmatiger. De dieren leven in kuddes van 20-200 koeien en kalfjes. Yaks eten mossen, harde gras en kruiden.

Gebruik

Wilde Yaks zijn grotendeels uitgestorven. De Chinezen fokten tamme Yaks in hun leefgebied en door de ziektes werden de wilde Yaks steeds minder. Yaks kunnen makkelijk boven de 3000 meter hoogte leven. Ze kunnen beter klimmen dan men denkt. Daarom worden ze ook gebruikt als lastdieren. Zo gebruiken de Tibetanen ze voor het transport van goederen. De vacht/ondervacht wordt gebruikt om er kleren en tenten van te maken of natuurlijk onze plaids&shawls, van het melk wordt boter gemaakt, van het mest worden er mestkoeken gemaakt. Deze worden gebruikt als brandstof. En het vlees kan gegeten worden.

Wil je zelf ook eens dit dier in het echt bekijken? Daar hoef je niet per se voor naar de Himalaya te reizen. In Ouwehands Dierenpark kun je dit prachtige dier ook bekijken.

 

Ik hoop weer dat jullie de blog leuk vonden. Graag tot de volgende blog!

Webshop Plaids&Shawls

Facebook Plaids&Shawls

plaiderDe Yak

De geschiedenis van de shawl

Geschiedenis van de shawl

 

Wind, regen en kou. Een shawl lijkt wel een onmisbaar item in de koude wintermaanden. Een heerlijke, dikke warme shawl om je nek in de winter. Wie wilt dat nou niet? Maar ook in de zomer wordt het populaire assecoir gebruikt door veel mensen. De meeste gebruiken dan een dunne shawl of een omslagdoek tijdens de frisse avonden. Dit populaire assecoir wordt dagelijks gebruikt in ons land door jong en oud. Maar waar komt dit assecoir vandaan? Hierover wil ik jullie graag wat meer vertellen in deze blog dus lees lekker verder!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De geschiedenis van de shawl

De eerste shawls komen uit Kasjmir,  India. Hier werden de shawls gemaakt uit de haren van kashmier –of tibetgeit. Het Engelse woord shawl is afgeleid van het Perzische woord shâl. Dat waren vierkante of langwerpige doeken die werden gebruikt om het hoofd, hals en schouders mee te bedekken. In veel religies bedekken vrouwen het hoofd met een doek zoals bij de Islam, het Jodendom en het Christendom etc. Nu heb je shawls in zoveel verschillende maten, kleuren en stoffen. Een shawl wordt ook gebruikt als kostuum assecoir. Bijvoorbeeld bij stewardessen en hotelpersoneel. In de sportwereld gebruiken supporters ook shawls, maar dan met het logo en clubnaam erop.

 

In de etalage van het hotel hebben wij ook onze plaids, shawls en woondekens liggen. Zoals u op de foto hierboven ziet. Staat Deventer op uw ‘to go’lijstje? Dan kunt u ook bij ons in het hotel overnachten. Of als u een keertje in Deventer bent kunt u ook langskomen om onze plaids en shawls te bekijken.

 

Wij hebben ook een facebook pagina van het Hotel en een de Webshop Plaids en Shawls Hieronder de link van het Hotel en van de webshop. Ik hoop dat jullie de blog geschiedenis van de shawls ook leuk vonden. Graag tot de volgende blog.

 

 

Webshop

Hotel de Vischpoorte

plaiderDe geschiedenis van de shawl

Nepal

Nepal

Namaste* beste mensen. Zoals jullie al weten komen onze plaids, shawls en woondekens uit Nepal. Daarom vind ik het zelf wel een keer interessant om het te hebben over het land. Ik wil jullie graag wat meer vertellen in plaats van alleen de plaids en shawls.

Nepal ligt in Azië en heeft ruim 30 miljoen inwoners. De meerderheid van de bevolking is Hindoe en het land staat bekend om zijn bergachtige landschap. 8 van de 14 hoogste bergen boven de 8000m zijn hier te vinden. Ook de hoogste berg ter wereld staat in Nepal. Namelijk de Mount Everest. Het klimaat verschilt heel erg omdat er hoogteverschillen zijn in het landschap. Het land heeft een hooggebergteklimaat en een subtropisch klimaat. Het land is van vele markten thuis. Gouden tempels bezoeken, hoge bergen beklimmen, traditionele dorpjes bezoeken.

Activiteiten in Nepal

Nepal is van vele markten thuis. Gouden tempels bezoeken, hoge bergen beklimmen, traditionele dorpjes bezoeken. En een berg –of klimtocht is niet te missen als je het land bezoekt. Je kunt het tropische gedeelte bezoeken, een vogelsafari doen of wandeltochten tussen de wilde rivieren, maar ook de bergen, rijstvelden en de valleien bezoeken etc. De hoofdstad Kathmanu is het oude koningsstad. Hier staan veel paleizen en tempels. Ook de souvinierswinkeltjes zijn niet te missen hier net zoals de vrolijke felle kleuren en handgemaakte spullen.

De Pashupatinath tempel mag helaas niet bezocht worden als je geen Hindoe bent. Deze tempel is ter ere van de God Shiva. De Goden worden openbaar vereerd, dus op straten en festivals.

 

 

Zoals je al las valt er zoveel te doen. Cultuur opsnuiven, je gedachtes laten gaan in het mooie natuur, verdiepen in andermans geloof,  plaatselijke winkeltjes en restaurantjes bezoeken etc.                                                                                                  Nepal staat zeker in mijn ‘places to go’ lijst om er heen te gaan.

 

*Namaste betekent letterlijk ‘’Ik groet het Goddelijke in u’’ in het Hindoestaans.

Webshop Plaids&Shawls

Facebook

plaiderNepal

Schering en inslag

Schering en inslag

Kent u al de uitdrukking schering en inslag? De uitdrukking werd gebruikt aan het eind van de 18e eeuw in het werk van Betje Wolff en Aagje Deken. Het betekent dat iets heel gewoon of vaak voorkomend is. De uitdrukking wordt vaak in negatieve contexten gebruikt zoals: Auto inbraken zijn hier schering en inslag. Dus auto inbraken komen hier vaak voor.

Tijdens het weven wordt ook schering en inslag gebruikt, maar dan als weeftechniek. De woorden schering en inslag horen gewoon bij elkaar anders is de uitdrukking niet compleet maar ook de techniek van het weven niet. Zonder schering is er geen inslag en andersom.

Na een beetje uitleg over de uitdrukking en de betekenis ervan ga ik het nu hebben over de weeftechnieken. Wat houden deze technieken in? In het volgende stuk leg ik die vraag verder uit.

 

Ik zal eerst beginnen om de weefgetouw uitleggen. Dit is de machine waarmee de technieken schering en inslag worden uitgevoerd. Een weefgetouw is een werktuig waarmee garen tot een weefsel worden gevlochten. Zoals op de foto. Onze plaids, shawls en woondekens uit Nepal worden ook zo geweven met een weefgetouw.

                                          De rode draad is de schering en de blauwe                                                      draad is de inslag.

 

Schering ook wel ketting of kettingdraden genoemd worden op een weefgetouw in de lengte gespannen. De garen die hiervoor gebruikt worden hebben een hoge trekkracht omdat dit onder hoge spanning staat. Het garen die gebruikt worden zijn gesponnen vezels zoals wol, linnen en zijde. Tijdens de inslag worden de draden in één voor één tussen de schering door heen –en weer bewogen. Dit wordt met een werp –of schietstoel gedaan. Dit noemen we de inslagdraden. Het wordt strak tegen elkaar aangedrukt en zo vormt het een soort doek. Op het plaatje hiernaast is te zien hoe schering en inslag werkt.

 

Ik vond het een interessante blog om te schrijven en ik hoop jullie ook. De volgende keer ga ik het hebben over het maken van wol. Tot de volgende blog!

 

Facebook

Webshop

plaiderSchering en inslag

Het weven van textiel

Het weven van textiel

Weven van textiel. In deze blog ga ik u wat meer vertellen over het weven van draden tot textiel. Onze welbekende plaids, shawls en woondekens worden namelijk geweeft met de hand. Daarom lijkt het mij interessant om een beetje meer te vertellen over het achtergrond van het weven.

Wat is weven?

Weven is het vervlechten van horizontale en verticale groepen draden tot textiel bijvoorbeeld plaids of shawls. Het is een zeer oude techniek waarop heel veel varianten bestaan. De draden waarmee textiel wordt geweven kunnen van verschillend materiaal zijn, zoals: wol, vlas, zijde, katoen en linnen. Onze plaids, shawls en woondekens zijn van Yakwol en worden geweeft in Nepal. Weven heeft zo z’n voordelen: het is sterk, kan uitgevoerd worden met verschillende materialen en is rekbaar. Het is ook een win-win situatie voor natuur en mens omdat het lekker warm is en het is een weinig mileubelastende techniek. Als nabewerking worden onze plaids, shawls en woondekens uitgekamd. Dit zorgt ervoor dat ze lekker zacht aanvoelen.

weven van textiel

  weefgetouw uit Nepal. 

Textiel Museum Tilburg

Wat ook heel leuk en leerzaam is om te doen is het Textiel Museum in Tilburg bezoeken. In dit museum wordt het weven uitgebreid uitgelegd. U kunt er verschillende workshops en activiteiten doen, zoals: een basiscursus weven, gratis mini-rondleidingen of zelf ervaren hoe het is om te weven op een weefraam.

Hierbij de link van het Textiel Museum in Tilburg.

Do It Yourself

Op Youtube kunt u ook veel leuke filmpjes vinden om zelf eens een keer iets te gaan weven zoals sjaaltjes etc. Onderaan deze blog vind u een link waarin stap voor stap wordt uitgelegd om een lapje te weven op een stuk karton. Wie weet wordt weven wel uw nieuwe hobby?

 

 

Om een vervolg te maken op deze blog ga ik in de volgende blog wat meer vertellen over de weeftechnieken schering en inslag. Tot de volgende blog!

Webshop

plaiderHet weven van textiel
Plaids

Onze Plaids

Plaids

Een plaid kan worden gebruikt als omslagdoek om lekker warm te blijven in de koude winterdagen, als sprei voor op bed, maar het is ook een finishing touch  om je outfit mee af te maken. Je kan de plaid ook gebruiken om de woonkamer een beetje sfeer te geven. Vooral de vrolijke gekleurde plaids met strepen geven een colorboost in de woonkamer tijdens de koude donkere dagen.

Plaids en shawls lijken bijna onmisbaar tijdens de herfst en winter, omdat bijna iedereen wel met een shawl of plaid loopt. Je zou bijna zeggen dat het een musthave begint te worden. En iedereen heeft vast wel een favoriete plaid of shawl. Als u een plaid of shawl van ons voelt, wilt u niets anders meer. De plaids  zijn van de Yak en ook nog eens handgemaakt uit Nepal. De plaid is heerlijk warm, lekker zacht, licht in gewicht en soepel om hem om je heen te slaan.

Kleuren

De plaid is beschikbaar in verschillende kleuren. Zoals de plaid wit met oranje strepen, plaid wit met blauwe strepen etc, maar ook plaid bruin met blauwe strepen, plaid geel met rode en groene strepen, plaid groen met roze strepen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Op de website kunt u de rest van de plaids bekijken, want we hebben maar liefst 34 verschillende kleuren staan.  Genoeg keus! En als u de plaid (110×210 cm) te groot of te klein vindt,  hebben we ook verschillende kleuren woondekens (120×240 cm), shawls (40×180 cm) of grote shawls (80×180 cm) waar u uit kunt kiezen. Er zal vast wel een plaid, shawl, of woondeken tussen staan die bij u past!

Dus u kunt gerust door de verschillende kleuren en maten scrollen en voor u het weet heeft u zelf een plaid, shawl of woondeken in huis!

Webshop

Facebook 

plaiderOnze Plaids
Nieuwe Shawls

Nieuwe Shawls

Nieuwe shawls

Nieuwe Shawls. Heeft u onze nieuwe shawl al besteld of heeft u een nieuwe shawl nodig? Dan komt dat goed uit want wij hebben weer heel veel nieuwe kleuren en maten shawls binnen gekregen vanuit Nepal. Er is zoveel keus dat u misschien niet kunt kiezen tussen de plaids & shawls. Grote of standaard shawl? Een woondeken of een plaid? Een frisse vrolijke kleur of toch een warm winter kleurtje? Daarom kunt u gerust op onze webshop kijken of langskomen in het hotel waar we de plaids & shawls in de etalage hebben staan. Zo hebben we warme winter tinten zoals de kleur beige, bruin, antraciet, aubergine roze,wijnrood, donkerblauw en donkergroen in het assortiment gekregen, maar ook frisse kleuren zoals hemelsblauw, paars, oranje, violetrood, oranje roze en nog veel meer. De shawls zijn in effen kleuren maar heeft u liever een shawl met strepen dan kunt u dit aan ons doorgeven via de mail of telefonisch en wij zullen kijken  naar de mogelijkheden. Wist u dat de grote shawls ook vaak als omslagdoek gebruikt worden? En de woondeken is heel geschikt om warm te blijven tijdens de joga. Kortom een shawl of woondeken is voor vele doeleinden inzetbaar.

De nieuwste shawls zijn verkrijgbaar in de maat 40 cm x 180 cm. Dit is een mooie standaardmaat voor shawls: de lengte is geschikt om hem twee keer om te slaan en de breedte is ook ideaal.

Kijk ook nog even verder op de website. Daar kunt u ook de andere kleuren en maten van de woondekens, plaids & shawls vinden.  Er is deze winter voor ieder wat wils! En als het niet voor uzelf is, dan is het een origineel idee om een shawl, woondeken of plaid cadeau te doen. En als er nog vragen zijn kunt u ons bellen en mailen.

Facebook 

Webshop 

plaiderNieuwe Shawls

Shawl of sjaal

Shawl of sjaal?

Shawl of sjaal? Nou verkopen wij in onze winkel de prachtigste omslagdoeken en woondekens, in alle soorten en maten, maar zijn het nu shawls of sjaals? En zijn het woondekens, reisdekens of plaids? Of is het een sprei?

Er zijn natuurlijk mensen die liever geen Engelse woorden gebruiken als er ook een goed Nederlands alternatief voor handen is. Ik ben er daar zelf één van. Toch is het in ons geval handiger om de Engelse varianten te gebruiken (en niet alleen omdat onze winkel ‘Plaids & Shawls heet). Omdat wij onze ‘sjaaltjes’winkel combineren met een hotel, hebben we ook veel buitenlandse gasten voor wie Plaids en Shawls de lading beter dekt.

Ik was zelf wel benieuwd waar het woord shawl vandaan komt. Sjaal is niet zo moeilijk, dat is onze verbastering van het Engelse shawl en van het Franse châle. En die twee woorden blijken van het Perzische shāl te komen. Dit woord betekent, u raadt het misschien al, ‘omslagdoek’. Het Perzische shāl is op zijn beurt ook weer te herleiden. En wel tot een stad, tegenwoordig gelegen in Inda, waar in de 14e eeuw al stoffen gemaakt werden die de naam van de stad droegen: Shaliat. En dat ligt weer vlak bij Nepal, waar wij onze shawls of sjaals vandaan halen.

Toch leuk, om zo wat meer te weten te komen over woorden die we allemaal gebruiken. En of u nu een shawl of een sjaal zoekt, in welke kleur of afmeting dan ook, bij ons bent u natuurlijk altijd aan het juiste adres!

En over afmetingen gesproken: wist u al dat onze collectie is uitgebreid met een mooie tussenmaat shawl? Tussen de grote (80 x 180 cm) en de kleine shawl (28 x 130 cm) in hebben wij nu ook de tussenmaat. Deze meet 40 x 180 cm.

Tot de volgende blog!

Linda

Facebook

Webshop 

Shaliat India 

plaiderShawl of sjaal
Nieuwe Shawls

Beste ondernemers, wij zijn ook een groothandel

Plaids en Shawls als groothandel.

Beste ondernemers,

Hierbij richt ik ook een woordje tot u. We importeren de Plaids en Shawls direct uit Nepal en daarbij schakelen we de tussenhandel uit. Mijn inkoper, Vimsen uit Kathmandu en Nepal,  koopt in en wij verkopen. We zijn importeur en retailer tegelijk.

Een functie die we daarbij op kleine schaal reeds vervullen is die van groothandel. We leveren namelijk ook aan winkels en aan ondernemers die veel op beurzen staan. De periode van de herfst- en kerstmarkten komt er weer aan en dan is een plaid, deken of shawl natuurlijk ideaal om uw klanten aan te bieden. De ervaring leert dat op de kerstmarkten, weekmarkten en op kasteelfairs deze produkten het erg goed doen.

Maar ook in uw winkel misstaat een stapeltje kleurige plaids of shawls niet. Het tovert altijd een glimlach op het gezicht van uw klant als ze een shawltje om doen. Heerlijk zacht en warm en heel veel keuze uit kleuren zodat het altijd past bij de andere kleding.

Of als uw klanten een dekentje op bed of op de bank gebruiken, ze vinden het altijd een bijzondere en warme ervaring.

Kledingwinkels of interieurzaken zijn heel geschikt om er een plaid, dekentje of shawl neer te leggen. Het geeft een extra verhaal aan uw produkt, het geeft kleur en kan net een klant een duwtje in de rug geven om uw produkt te kopen.

U kunt een plaid of shawl natuurlijk ook cadeau doen aan uw medewerkers. Bij een mooie prestatie of in het kerstpakket is het een gewild artikel.

Plaids en Shawls als groothandel. Dus als u vindt dat een plaid of shawl een mooi product is om in uw assortiment op te nemen, schroomt u niet om contact met me op te nemen. Ik kan u een passende offerte maken voor grotere hoeveelheden.

Peter van den Hengel

Eigenaar Plaids en Shawls uit Nepal

Facebook 

Webshop

Plaids en shawls als groothandel

Markt in Nepal

 

plaiderBeste ondernemers, wij zijn ook een groothandel

Showing 1–10 of 17 results