De Yak

De Yak

Zoals vele al wel weten zijn onze plaids, shawls en woondekens gemaakt van Yakwol. Maar wat voor dier is de Yak eigenlijk en waar leeft de Yak? Hierover vertel ik jullie meer in deze blog. Lees lekker verder!

Kenmerken  

De Yak is een bromrund en leeft in Centraal-Azië. In de paartijd maken ze wel bromgeluiden vandaar dat het ook wel de bromrund wordt genoemd. Ze leven in de Himalaya en Tibet. Wilde Yaks kunnen tot wel 3,25 meter lang worden en kunnen ongeveer 1000 kilo wegen. De koeien zijn kleiner, die wegen rond de 350 kilo. Wilde en tamme Yaks hebben een behaarde kop en de vacht die de grond soms wel kan reiken beschermt hen tegen de kou tot wel -50 Celcius. Tamme Yaks bestaan in verschillende kleuren zoals rood, bruin, wit, zwart of gevlekt. De wilde Yak is zwart-bruin van kleur. De hoorns kunnen tot wel 1 meter lang worden en steken naar buiten toe. De hoorns van de koeien zijn kleiner en onregelmatiger. De dieren leven in kuddes van 20-200 koeien en kalfjes. Yaks eten mossen, harde gras en kruiden.

Gebruik

Wilde Yaks zijn grotendeels uitgestorven. De Chinezen fokten tamme Yaks in hun leefgebied en door de ziektes werden de wilde Yaks steeds minder. Yaks kunnen makkelijk boven de 3000 meter hoogte leven. Ze kunnen beter klimmen dan men denkt. Daarom worden ze ook gebruikt als lastdieren. Zo gebruiken de Tibetanen ze voor het transport van goederen. De vacht/ondervacht wordt gebruikt om er kleren en tenten van te maken of natuurlijk onze plaids&shawls, van het melk wordt boter gemaakt, van het mest worden er mestkoeken gemaakt. Deze worden gebruikt als brandstof. En het vlees kan gegeten worden.

Wil je zelf ook eens dit dier in het echt bekijken? Daar hoef je niet per se voor naar de Himalaya te reizen. In Ouwehands Dierenpark kun je dit prachtige dier ook bekijken.

 

Ik hoop weer dat jullie de blog leuk vonden. Graag tot de volgende blog!

Webshop Plaids&Shawls

Facebook Plaids&Shawls

plaiderDe Yak