Duurzaamheid

IMG

Aardbeving

25 april 2015 is Nepal getroffen door een aardbeving van 7,8 op de schaal van Richter net meer dan 8.000 doden en duizenden gewonden tot gevolg. Op 12 mei was er weer een zware aardbeving waar weer doden en gewonden bij vielen. Veel gebouwen zijn ingestort en Nepal is in shock.

Onze inkoper in Kathmandu is Vimsen. We hebben heel regelmatig contact met Vimsen en we zijn heel blij dat hij en zijn gezin veilig zijn. Hun huis is wel ingestort maar ze mankeren gelukkig niets en zijn in goede gezondheid. De grootste zorg die ze hebben is het zoeken van een veilig onderkomen. Heel veel is kapot in Kathmandu en er zijn eenvoudigweg te weinig gebouwen die nog overeind staan om in te wonen. Vimsen zoekt elke dag na een kamer voor zijn gezin maar is daar nog niet in geslaagd. Tot die tijd verblijven ze in een primitieve tent.

Familie, vrienden en buren in onze omgeving hebben inmiddels er voor gezorgd dat we een mooi bedrag direct naar hem hebben kunnen overmaken. Hiermee wordt het leed verzacht en kan hij misschien zijn situatie iets verbeteren.

Duurzaamheid

We hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Zowel qua produkt als op sociaal gebied. Zo komt de wol van Yak runderen die vrij kunnen rondlopen en is in principe de “productie” van wol oneindig. Ook de verpakking, dus de houten kistjes zijn van sloophout gemaakt dus er wordt geen extra boom voor omgekapt. En de papieren tasjes worden in Nepal gemaakt van oud papier.

Lokale economie

Wat ook heel belangrijk is dat we de lokale economie stimuleren door handel. De familie van onze inkoper Vimsen heeft dankzij Plaids en Shawls een inkomen en de lokale weverijen profiteren ook van onze commerciële activiteiten. We maken geen gebruik van tussenhandel en importeren de plaids en shawls direct uit Nepal.  Eerlijke handel is volgens ons de beste manier om lokaal een klein verschil te maken in een arm land.

Vimsen en sociale duurzaamheid

Op de foto ziet u het gezin van Vimsen. Hij maakt deel uit van de laagste kaste en dat maakte zijn toekomst onzeker. Nu is hij onze inkoper en kan dankzij u, als klant, hier van leven. Zijn kinderen gaan naar school, leren goed engels en ze wonen in een goed huis. Met een klein beetje hulp van onze kant, kun je een gezin hoop en een toekomst geven en dat voelt heel goed.