Zijde uit Ethiopië

Zijde uit Ethiopië

Zijden shawls. Plaids en Shawls is onlangs gestart met de verkoop van zijden shawls. Graag geven we wat uitleg over de achtergrond van deze shawls.

Ons assortiment zijden shawls is gemaakt van de Eri-zijde uit Ethiopië. Er zijn verschillende soorten zijde in Ethiopië: Eri, Moerbei en Tussar zijde. Elke van deze soort is uniek in zijn schoonheid. Het grootste gedeelte de in Ethiopië geproduceerde zijde is Eri-zijde. Dit is een ‘wilde’ zijde soort. De zijde die wordt geproduceerd heeft een ruwe, organische uitstraling.

Zijden Shawls

Zijde uit Ethiopië

Kweken van zijde

Het kweken van zijde is gemakkelijk maar kost veel tijd. Kleine rupsen worden in een periode van 45 dagen gevoerd en gevoed totdat ze in hun cocon wikkelen. Deze cocons zijn gemaakt van mooie stevige vezels die wij zijde noemen. Sommige van deze cocooning-poppen worden overgelaten om in motten te veranderen. Deze motten leven slechts vijf dagen, paren, leggen eieren en sterven vervolgens. De levenscyclus begint dan opnieuw.

Training van zijde-boeren

Onze leverancier leidt de boeren op om zijde te produceren. Hun eigen zijde-specialist gaat het land door en traint de zijde-boeren om een goede kwaliteit zijde te telen. En de leverancier koopt de Eri zijde van deze boeren weer op. Door dicht bij de boeren te blijven en ze te trainen, kun je spreken van een hechte samenwerking. Het is tevens een manier om de kwaliteit te controleren en te borgen. In totaal koopt Sabahar, onze leverancier, van meer dan 50 plattelandshuishoudens.

Zijdeproductie is een deel van het inkomen voor verschillende huishoudens. Wat verdient wordt met de zijde productie wordt bijvoorbeeld weer geïnvesteerd in gezondheidszorg en onderwijs voor de kinderen. Dit gebeurt vaak middels een coöperatie, een samenwerkingsverband van boeren.

Zijden shawls

Vandaag de dag is onze leverancier Sabahar nog steeds de pionier van lokale zijde. Het is één van de weinige bedrijven die textiel produceert voor de export. Door van deze leverancier te kopen, worden de lokale ondernemers en bewoners geholpen een bestaan op te bouwen.

Hopelijk hebben wij u iets bijgebracht over zijde en de achtergrond van uw zijden shawl.

zijden shawls

zijden shawls

 

Met hartelijke groeten,

Peter van den Hengel

Plaids en Shawls

plaiderZijde uit Ethiopië